2020/21

DOM CŠOD PECA –  12. – 16. oktober 2020

CŠOD Peca leži sredi prvega Geoparka v Sloveniji. Ta je pred kratkim postal del Evropske (EGN) in Globalne (GGN) mreže geoparkov in deluje pod okriljem Unesca. Okolica doma je zaznamovana z bogato etnološko, kulturno in tehnološko dediščino (Rudnik Mežica – ogled z vlakom ali možnost edinstvenega kolesarjenja po rudniških rovihv Evropi, Geopark Karavanke – Geološka pot, Muzej čebelarjenja, Geo-info točke…). V neposredni bližini doma se nahaja druga trasa Golf diska v Sloveniji.

Številni iskalci rudarske sreče so v preteklosti dodobra oblezli vso okolico doma. Danes so tu iskalci znanja o naravi učenci. Okolico raziskujejo kot pohodniki in kolesarji. Njihove poti vodijo mimo botaničnih rajev suhih, nepokošenih travnikov in gozdov. Travniki in gozdovi tako postanejo njihove učilnice. Po razgibanih poteh se seznanijo z osnovami gibanja v naravi in osvojijo številne bližnje vrhove Pikov vrh, Jesenikov vrh, Gorno, … Globoko pod zemljo spoznajo »šiht knapov« in skrivnostni svet podzemlja Pece. V neposredni bližini doma je vhodno-izhodni rov za edinstveno kolesarjenje po rudniku v Evropi.

Večina vzgojno-izobraževalnih dejavnosti na domu se prepleta in dopolnjuje:  Koroška moja dežela,  gorništvo.

Golf disk je igra, podobna tradicionalnemu golfu, pri kateri namesto udarjanja žogice s palico v luknjo mečemo disk v posebej oblikovano košaro ali koš. Cilj igre je isti, končati progo s čim manj meti. Po začetnem metu iz izmetne cone igralec vsak naslednji met začne na mestu pristanka svojega diska. Igra je zaključena, ko disk pristane v zadnjem košu. Golf disk je pustolovščina aktivnega raziskovanja narave skozi neprestano prilagajanje in iskanje najboljših poti za dosego istega cilja – koša.

Pecakečing je igra lova na zaklade,ki z  uporabo orientacijskih tehničnih pripomočkov – zemljevida, kompasa in GPS naprave hkrati – vodi udeležence do zanimivih ugank, preizkušenj in skritih predmetov v okolici CŠOD Peca. Je nepozabna pustolovščina, ki s timskim reševanjem atraktivnih orientacijskih nalog krepi človeka in duha, spodbuja občutek solidarnosti in pripadnosti skupini.

MOTORIČNA POT PECA V gozdu zraven doma Peca doživite nepozabno doživetje v objemu narave z vznemirljivim sprehodom med gozdnimi krošnjami, kjer preizkušate svojo spretnost, iznajdljivost in pustolovski duh. Na poti se po stopnicah povzpnete med drevesne krošnje (opazovalnica). Odpravite se na pravo potepanje  preko posebej urejenega plezalnega poligona z dvajsetimi postajami (od višine 0,5 m do 4 m). Motorična pot je primerna za vse generacije (učence od 1. do 9. razreda, dijake srednjih šol,…).

PRIPOMOČKI ZA IZVAJANJE ŠPORTNIH VSEBIN
Ob domu je kombinirano športno igrišče z asfaltno podlago (košarka, mali nogomet, hokej, badminton), odbojkarsko igrišče na pesku (8m x 8m), mala zunanja in notranja plezalna stena, miza za namizni tenis. Za športne aktivnosti je na voljo 25 gorskih koles, urejeno lokostrelsko strelišče, loki in druga lokostrelska oprema, taborniška oprema (šotorska krila, podloge), komplet kompasov in topografskih kart, gozdarski bivak iz lubja (5m x 3m).
Galerijo iz doma si lahko ogledate tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja